Therapeutische elastische kousen aanmeten

Therapeutische elastische kousen (TEK) worden voorgeschreven bij klachten van oedeem. De oorzaak van deze klachten liggen in een stoornis in het veneuze en/of het lymfesysteem. Er zijn verschillende redenen waarom een therapeutische elastische kous voorgeschreven wordt;

  • na veneuze chirurgie

  • bij varices (spataderen)

  • na een doorgemaakte trombose en/of ter voorkoming hiervan

  • bij chronische veneuze insufficiëntie (falen van de kleppen in het aderstelsel)

  • bij lymf- en/of lipoedeem

  • ter preventie (bijvoorbeeld bij een staand beroep en/of zwangerschap)

De therapeutisch elastische kousen worden aangemeten op een zo oedeemvrij mogelijk gebied. Indien het gebied, meestal de benen, nog veel vocht bevat zal er altijd eerst moeten worden gezwachteld. Wanneer wij dit niet zouden doen zal de kous te groot worden aangemeten en gaan zakken bij afname van het vocht.

De functie van therapeutische elastische kousen

Therapeutische elastische kousen zorgen voor steun aan en druk op het been. De druk van de kous is het hoogst aan het begin van het been en neemt naar boven geleidelijk af. Hierdoor wordt de bloed- en lymfedoorstroming gestimuleerd.  De afvoer herstelt en verbetert, waardoor de klachten en het vocht zullen afnemen. Het doel van een TEK is het zo dun mogelijk houden van het been.

Vergoeding van de kousen

Om voor vergoeding in aanmerking te komen is een verwijzing noodzakelijk door een arts of medisch specialist met hierop duidelijk de medische indicatie. De theerapeutische elastische kousen vanaf drukklasse II worden vanuit uw basisverzekering vergoed. Dit betekent direct ook dat de TEK mogelijk van uw wettelijk vastgestelde eigen risico afgaan. De meeste zorgverzekeraars verstrekken 2 stuks per jaar, per aangedaan ledemaat. Wij adviseren u om uw eigen polisvoorwaarden erop na te slaan.

Heeft u een vraag en wilt u teruggebeld worden?

Direct aanvragen